A 10. Glass Of Jazz-re készülünk számotokra egy különteremmel, amolyan VIP-részleggel, ahol az ország egyik legismertebb és legelismertebb pezsgőpincészete, a Garamvári Szőlőbirtok tart majd kóstolót ötféle méthode traditionnelle, azaz klasszikus champagne-i eljárással készült pezsgőjéből.


Garamvári Szőlőbirtokról

A Garamvári Szőlőbirtok családi tulajdonú cég, amely 85 ha szőlőültetvénnyel és egy borászati üzemmel rendelkezik Balatonlellén, ahol a szőlő feldolgozásától a must erjesztéséig, bor érlelésig és palackozásáig minden borászati munka folyik. A modern és hagyományos borászati technológiák felhasználásával innen kerülnek ki a szép, friss, illatos fehérborok és a gyümölcsös, lágy vörösborok. A lellei birtokról származó alapborokból Budafokon, a több száz éves, mészkőbe vájt 6.000 m2-es pincében, tradicionális eljárással, több éves palackos érleléssel készülnek a minőségi pezsgőkedvelők által már régóta kedvelt Garamvári pezsgők.


Garamvári Classic Brut

A pezsgő 100%-ban chardonnayból készült. A szőlő a család balatonlellei szőlőbirtokának egyik legjobb dűlőjéből, a Magyal-dűlőből származik. A szüretelésnél arra törekszenek, hogy a visszafogott termésű szőlőtőkék fürtjei egészségesek legyenek, ízükben megjelenjen a fajtára jellemző finom zöldalmás és citrusos ízvilág, és a 8 gr/l savtartalom, amelyből önmagában is élvezhető alapbor születik. A Classic Brut-ot is palackban, éveken át érlelik, majd minimális expedíciós likőrözésben részesül. A brut kifejezés jelentése „nyers”, de a GARAMVÁRI CLASSIC BRUT-re ez közel sem igaz, mivel itt a cukor- és savtartalom aránya optimális, finom gyöngyözésű pezsgőt takar.


Garamvári Lellei Furmint Brut

A pezsgő stílusát a furmint szőlőfajta jegyei határozzák meg. A furmint, mint fajta kiváló alapbor, jól és hosszan érlelhető. A kész alapbor stabilizálása után kerül palackba Budafokon, ahol a másoderjesztés és érlelés következik. A folyamat minimum 18 hónapon át tart, mielőtt seprőtelenítik. Ízesítéséhez speciális, érett furmintból készült dozázst használnak, melynek eredménye egy halványsárga színű, nagyon intenzív gyöngyözésű pezsgő. A többéves érlelés, a tökéletes szénsav integráció a borban nemcsak a savakat teszi finomabbá, de édeskés fűszerek illatát is belopja a pezsgőbe, mint a szegfűszeg és a fahéj.


Garamvári Brut Nature 2015

A tradicionális jelleg a legjobban ebben a pezsgőben fedezhető fel a Garamvári-szortimentben, miután a hozzáadott, mintegy 15 ml dozázs (másik degorzsált pezsgőből – zero cukor) biztosítja a nyers pezsgő íz és zamat világát. A pezsgő jellegét alapvetően a hosszú érlelés (60 hónap) következtében végbemenő autolizis szabja meg, melynek révén az elhalt élesztőből származó autolízátumok koncentrált formában jelennek meg. A Brut Nature pezsgőt tehát a kitünő alapboron túl a másoderjesztést követő hosszú érlelés és cukormentes dozázs foglalja egybe. Elsősorban a nagyon száraz borok kedvelőinek javasoljuk a Brut Nature kiválasztását.


Garamvári Blanc Fleur Extra Dry

A „fehér virág” pezsgőt finom illat, karcsú és elegáns megjelenés, frissítő savak, gyöngyszerű buborékok jellemzik. A szőlő az Istvándi-dűlőben lévő Pinot Blanc ültetvényről származik. Savszerkezete könnyed és kellemes, ezért a hölgyek által nagyon kedvelt pezsgőfajta. A pinot blanc szőlőfajta (melybl készült) alapbora gyümölcsös; citrusos ízei a mediterrán estéket, illatvilága a nyári réteket juttatja az eszünkbe. A pohárban felszálló apró gyöngyök a frissességet, a hegyi patakok tisztaságát és játékos derűjét idézi.


Garamvári Evolution Rosé Brut 2016

A borkedvelők nyugodtan mondhatják, hogy a rozék évtizedében élünk. Nem kivétel ez alól a pezsgő sem. Valamikor Champagne területén, a rozé szín jelenléte a pezsgő alapborban préselési hibának számított, most már nincs olyan ház, ahol ne készülne rozé pezsgő. A Garamvári pezsgők választékában is jelentős szerepet játszik ez az elegáns, lazac színárnyalatú pezsgő, mely 100%-ban pinot noir –ból készül. A pinot noir szüretét akkor kell elvégezni, amikor a várható alkohol tartalom nem haladja meg a 11 térfogat-százalékot, de emellett elegendő, 7-8 g/l savtartalom van a szőlőben. Az ebből készített alapbor a másoderjesztés során legalább 3 évig palackban érlelődik, érlelődve az erjesztést elvégző nemes élesztő autolizátumon, mely egyedi ízvilággal gazdagítja. A seprőtartalmának lerázása és fagyasztása után, a degorzsálás (seprőtelenítés) és expediálást a fogyasztói igényeknek megfelelő édesség beállításával végzik. Illatára a szamócás, málnás jegyek, és az érlelt, gyümölcsös zamatok jellemzőek, melyek párosulnak finom tannin tartalommal és jellemzően gyümölcsös, élénk savakkal.


A Pezsgőterembe csak limitált számú belépő érhető el, ezek ára 3000 Ft - normál belépővel együtt vásárolható!

 

Glass Of Jazz vol.10 további infók és jegyek >>>